Resepi Kek Mentega
Bahan-bahan
250g mentega
200g gula kastor
5 biji telur (gred A)
210g tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla
60ml susu segar
Cara-cara membuat kek mentega
1. Putar gula dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan esen vanilla dan putar hingga sebati.
2. Ambil putih telur dan pukul sehingga kembang dan tidak jatuh apabila diterbalikkan.
3. Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sehingga kembang.
4. Kemudia masukkan kuning telur sebutir demi sebutir dan sambil terus diputar hingga sebati dan gebu.
5. Perlahankan putaran. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau dengan kelajuan perlahan. Masukkan susu.
6. Masukkan separuh dari adunan telur putih dan putar dengan kelajuan perlahan.
7. Masukkan baki telur putih dan dikaup balik dengan spatula hingga sebati.
8. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang digris dengan mentega.
9. Bakar dalam oven pada suhu 180 °C selama lebih kurang 50 minit.
0 comments:
Post a Comment