Resepi Coklat Kek Moist
Bahan-bahan untuk membuat kek coklat moist
- 3 biji telur gred A
- 1 tin susu cair
- 375g butter
- 2 cawan gula castor
- 1 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat kek coklat moist
1. Masukkan butter ke dalam periuk dan cairlan dengan api sederhana.
2. Kemudian masukkan susu cair. Kacau hingga sebati.
3. Kemudian masukkan gula dan esen vanilla. Kacau. Ketepikan untuk sementara.
4. Di dalam bekas yang lain, pukul telur hingga agak-agak kembang.
5. Kemudian masukkan telur ke dalam adunan tadi sedikit sedikit dan kacau.
6. Selepas itu masukkan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Gaul hingga sebati.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang yang digris dengan butter. Tutup permukaan atas loyang dengan foil supaya air dari kukusan tidak menitik di atas kek.
8. Kukus kek hingga masak. Sebelum itu pastikan kukusan di panaskan terlebih dahulu.
Bahan2 coklat ganache :
- 300 gram dark coklat/coklat masakan
- 150 ml whipping cream
- 1 sudu besar butter
Cara-cara membuat coklat ganache :
1. Cairkan coklat guna kaedah double boiler, kemudian masukkan butter. Kacau hingga larut.
2. Kemudian masukkan whipping cream. Kacau.
3. Tuang ke atas kek yang telah masak.
0 comments:
Post a Comment