Pelbagai Resepi Kek di PelbagaiResepiKek.blogspot.com

Sunday, December 22, 2013

Resepi Coklat Kek Moist

resepi kek coklat moist


Bahan-bahan untuk membuat kek coklat moist

- 3 biji telur gred A
- 1 tin susu cair
- 375g butter
- 2 cawan gula castor
- 1 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil esen vanilla


Cara membuat kek coklat moist

1. Masukkan butter ke dalam periuk dan cairlan dengan api sederhana.
2. Kemudian masukkan susu cair. Kacau hingga sebati.
3. Kemudian masukkan gula dan esen  vanilla. Kacau. Ketepikan untuk sementara.
4. Di dalam bekas yang lain, pukul telur hingga agak-agak kembang.
5. Kemudian masukkan telur ke dalam adunan tadi sedikit sedikit dan kacau.
6. Selepas itu masukkan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Gaul hingga sebati.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang yang digris dengan butter. Tutup permukaan atas loyang dengan foil supaya air dari kukusan tidak menitik di atas kek.
8. Kukus kek hingga masak. Sebelum itu pastikan kukusan di panaskan terlebih dahulu.


Bahan2 coklat ganache :

- 300 gram dark coklat/coklat masakan
- 150 ml whipping cream
- 1 sudu besar butter


Cara-cara membuat coklat ganache :

1. Cairkan coklat guna kaedah double boiler, kemudian masukkan butter. Kacau hingga larut.
2. Kemudian masukkan whipping cream. Kacau.
3. Tuang ke atas kek yang telah masak.

0 comments:

Post a Comment