Resepi Kek Keju Meleleh
Bahan-bahan Kek
250ml susu segar
100g butter
100g gula halus
110g tepung superfine
6 biji telur
1 sk esen vanilla
Cara-cara Kek
2. Kemudian masukkan butter sehingga cair.( tak perlu mendidih) Biarkan sejuk sekejap.
3. Asingkan putih telur dengan kuning telur. Kemudian pukul putih telur bersama gula hingga bertanduk atau meringue, telur telah berubah menjadi kilat dan likat.
4. Bekas yang lain pukul kuning telur bersama dengan esen vanilla hingga kembang.
5. Masukkan susu segar, slice cheese dan butter yang telah dicair tadi kedalam adunan telur kuning tadi dan kacau menggunakan whisk hingga sebati.
6. Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jangan over, adunan agak ringan dan pekat)
7. Alas loyang dengan baking paper, kemudian tuang adunan kedalam loyang dan bakar secara waterbath.
8. Bakar pada suhu 160c selama 50 minit.
9. Apabila masak sejukkan dulu kek, kemudian potong tengah dua bahagian menggunakan pisau pemotong roti.
Bahan-bahan Topping
150g gula icing
1/4 sudu teh garam halus
100g whipping cream
Cara-cara
2. Pukul cream cheese, gula icing dan garam hingga sebati.
3. Masukkan whipping crem yang telah diputar tadi dalam adunan cream cheese dan kacau hingga sebati.
4. Sapukan pada seluruh permukaan kek, kemudian hiaskan dengan cheese parut diatas cream cheese tadi.
Sumber : http://pasticuba.blogspot.com
0 comments:
Post a Comment